Ymere
*updates mbt. media/ontwikkelingen/foto's zie onderaan*

Relevante Links
Speculanten Onderzoeks Collectief

Huurders vereninging Oost

Kraakspreekuur Amsterdam Oost

Indymedia

Amsterdam, 25 Maart 2012

Vanmiddag heeft een grote groep krakers vier panden aan de Javastraat in de Indische Buurt bezet. Met deze actie willen zij protesteren tegen de ophanden zijnde ontruimingsronde waarin weer eens voor leegstand wordt ontruimd, en de verkoop van sociale huurwoningen in de buurt. De gemeente en woningcorporaties hebben de handen ineen geslagen om de voorraad sociale huurwoningen terug te dringen en de rode loper uit te leggen voor speculatie en gentrificatie. Dit terwijl er een schrijnend te kort is aan betaalbare huurwoningen en de markt voor koopwoningen is ingestort.

'Het volledig slopen van prima bewoonbare sociale huurwoningen om ze vervolgens als triest omhulsel te verkopen aan snelle yuppen staat volgens ons symbool voor de manier waarop woningbouwcorporaties lak hebben aan de huurders. Bovendien worden hier speculanten beloond om huurders weg te pesten. Dat de gemeente daarbij als een trouwe labrador alle benodigde paperassen komt apporteren laat prima zien wat voor neoliberale regentenclub Amsterdam regeert. Dat er mensen in die woningen wonen is niet meer van belang, als de grote jongens hun bonussen maar kunnen innen' volgens kraker Otto.

De gekraakte panden werden in 2006 op een veiling gekocht door winkeliersfamilie Lindeman voor 2.122.003 euro. De panden werden toen bewoond door mensen die een sociale huur betaalden. In 2008 kocht Ymere de panden voor 3.250.000 euro, er woonden toen slechts nog antikrakers in. Het lijkt er op dat Ymere de familie Lindeman dus met meer dan een miljoen euro beloonde voor het effectief wegwerken van de vaste huurders. De panden worden nu volledig gestript verkocht en brengen ongeveer een half miljoen per pand op. De vraag rijst waarom Ymere een miljoen verlies neemt op de panden. Is het de woningbouwcorporatie zo veel geld waard om hun neoliberale ideologie door te drukken? De afgelopen 5 jaar hebben woningcorporaties het gros van hun voorraad sociale huurwoningen in zeeburg aan particulieren verkocht. De Javastraat is het schoolvoorbeeld van de uitverkoop van een buurt onder het mom van 'stadsvernieuwing'. Met veel enthousiasme wordt de betaalbare huursector gesplitst en uitverkocht. Door verleiding en intimidatie worden mensen met een sociale huurwoning de wijk uit gewerkt om plaats te maken voor de meest vermogenden. De huizenprijzen stegen in het onbetaalbare terwijl de koopkracht achteruit ging. Het percentage 'betaalbare huurwoningen' in de stad wordt steeds kleiner. Sinds 2005 is het gedaald van 67 tot 56 % stelt het rapport Wonen in Amsterdam.

Wethouder Thijs Reuten waarschuwde op 26 november 2011 al dat het aantal sociale huurwoningen onder invloed van de nieuwe Donner-regeling huurwoningen met 25 punten op te waarderen tot 'praktisch nihil' zou teruglopen. Bovendien blijken in de procedures die de gemeente en woningbouwcorporaties in gang zetten om de buurt te 'veryuppen' de gewone buurtbewoner vaak de dupe, zo blijkt ook uit het rapport 'In de lift' van Huurders vereniging Oost.

Met deze kraak laten wij zien dat kraken nog steeds een uitgelezen middel is om misstanden rondom wonen en vastgoed aan de kaak te stellen. Bovendien protesteren wij met deze actie tegen het ontruimingsbeleid van burgemeester van der Laan dat algemeen wordt gezien als het hardste beleid in Nederland. Dat dit beleid gevoerd wordt juist in de stad die veel te danken heeft aan haar kraakbeweging is extra zuur. Ook de komende ontruimingsgolf worden weer panden ontruimd die na de ontruiming leeg blijven staan. Zo staat bijvoorbeeld de Jan Hanzenstraat 84-86 op de lijst. Dit pand werd in 2010 en 2011 ook al ontruimd, beide keren omdat Rochdale zogenaamd 'potentiële kopers' zou hebben. Dit bleek echter een smoes en ook deze keer lijkt het onwaarschijnlijk dat Rochdale het pand zal verkopen, temeer omdat zij bij monde van de heer de Leeuw al heeft laten weten dat zij er vooral op uit is om de panden minstens zes maanden leeg te kunnen laten staan.


26 maart 2012 14:45 "Pownded valt aktievoerders aan"

Vanmiddag is het bezette pand op de Javastraat aangevallen door een team van PowNed, waaronder de interviewer Danny. Nadat 1 uur lang een van onze aktievoerders lastig gevallen was met vragen, eindigend in een heuze achtervolging, vonden de bezetters het welletjes en fleurde de boel op door Danny in eigen huiskleur roze te verven.

Danny heeft last van het Castricum complex: Blijven sarren, zuigen en intimideren, tot op het moment dat iemand dat beu is en het niet pikt. Het is dan ook frappant dat Danny op dit moment huillie huillie doet bij de politie.

Mensen zijn altijd bereid om met de pers te praten, maar dan moet er wel sprake zijn van een normaal gesprek. Iets wat de dames en heren van Pownews helemaal niet interesseert.

Voor de volledigheid: de panden op de Javastraat zijn bezet nadat de huurders eruit zijn gezet door speculanten, en nu gesplitst en doorverkocht gaan worden voor enkele miljoenen. De winst gaat naar de speculanten, de belastingbetaler die in eerste instantie de panden heeft gefinancieerd heeft het nakijken.


ME staat voor de deur 27-03 07.20


Berichtgeving in de media


Filmpje van de kraak

Foto's met betrekking tot de bezetting van het pand op de Javastraat

Klik op de plaatjes voor vergroting

Barricade verslepen Javastraat Spandoek Spandoek 2 Autognoom Buurtbief analoog Het blok Danny in het roze Danny in het roze Danny doet huillie


Reacties per mail ontvangen

Uit respect voor de privacy van de schrijvers, zullen de berichten anoniem op deze website verschijnen, tenzij explicitiet gemeld is dat dit niet hoeft

Reacties Ymere


Laatst geupdate 28-03-2012 00.40